بیماری سادیسم و 3 روش درمان آن
سادیسم؛ وقتی این کلمه را می شنوید چه چیزی به ذهن شما می رسد؟ کسی که از آزار دادن دیگران لذت می برد؟ بله، این تعریف اولیه ای است که در فرهنگ لغت ها پیدا می کنید، اما معنای واقعی آن چیست و چرا افراد سادیسمی وجود دارند؟
در این مقاله از مسیر آرامش دی، قصد داریم توضیحاتی در مورد اختلال شخصیت سادیسمی و اینکه چه چیزی می تواند باعث شود فردی به این اختلال مبتلا شود؟ و آیا قابل درمان است؟ برای پاسخ به این سوالات و موارد دیگر، ادامه مطلب را بخوانید.
- سادیسم چیست؟
- علائم سادیسم
- علت اختلال شخصیت سادیسمی
- انواع سادیسم
- ارتباط اختلال سادیسم با سایر اختلالات شخصیت
- سادیسم جنسیتی چیست؟
- سادیسم عشقی یا احساسی
- آیا سادیسم قابل درمان است؟
- بیماری سادیسم در زنان چیست؟
- بیماری سادیسم در مردان چیست؟
سادیسم چیست؟
سادیسم یک اختلال روانی است که فرد در آن از آزار رساندن به دیگران لذت می برد. ویژگی اصلی این اختلال، میل و قصد فرد برای صدمه زدن (به صورت کلامی یا جسمی) به دیگران برای لذت شخصی است.
یافتن ریشه شخصیت سادیسمی قبل از شروع درمان بسیار مهم است. افراد مبتلا به این بیماری عموماً میل شدیدی به قدرت و کنترل دارند. دلایل اصلی این میل می تواند شامل موارد زیر باشد:
- فقر
- بی عدالتی
- سوء استفاده خانگی یا کودک آزاری
- شکست های شخصی
ویژگی های یک فرد سادیسمی
ویژگی های فردی که دارای اختلال شخصیت سادیستی است:
- آنها از دیدن آزار و تحقیر دیگران لذت می برند.
- قصد آنها آسیب رساندن به دیگران بدون فکر کردن به عواقب آن است.
- آنها از پذیرفتن مسئولیت اعمال خود امتناع می کنند.
- آنها فکر می کنند وارد کردن درد عاطفی، جسمی و روانی به دیگران قابل قبول است.
- آنها نمی توانند دست از خیال پردازی در مورد آزار رساندن به دیگران بردارند.
- آنها ممکن است اعمال جنسی غیرمعمولی را روی شریک زندگی خود انجام دهند، مانند خفه کردن، کشیدن مو، خفه کردن، سیلی زدن و استفاده از اسباب بازی های جنسی عجیب.
- آنها تمایل شدیدی به قلدری کردن دارند.
علت اختلال شخصیت سادیسمی
حتی پس از دهه ها مطالعه همچنان برای نظریه پردازان و دانشمندان علت اختلال سادیسم نامشخص است. آیا این اختلال ذاتی است یا اکتسابی؟
برخی حدس می زنند که سادیسم یک ویژگی مرتبط با کشتار و شکار حیوانات است. برخی مطالعات نشان می دهند که اعمال سادیستی به افراد امکان می دهد قدرت کسب کنند. چندین مطالعه دیگر نشان داده اند که افراد سادیستی تمایل ذاتی به قدرت و کنترل دارند.
اگرچه علت اختلال شخصیت سادیسمی هنوز مشخص نشده است، اما عواملی وجود دارند که خطر ابتلا به این اختلال را افزایش می دهند:
- سابقه بی عدالتی: ممکن است بی عدالتی هایی در حق فرد سادیست صورت گرفته باشد. به عنوان مثال، اگر دوران کودکی آنها با تبعیض جنسیتی سپری شده باشد، تمام آسیب هایی که به آنها وارد شده منجر به انباشته شدن احساسات می شود. بنابراین، آنها در نهایت به دنبال انتقام از دیگران هستند.
- سوء استفاده یا آسیب: شاید آنها در گذشته بارها مورد آزار و اذیت قرار گرفته اند. در مورد افرادی که به هر شکلی مورد سوء استفاده یا آسیب قرار گرفته اند، آنها درد را “طبیعی” می دانند. به همین دلیل است آزار و اذیت دیگران تأثیر منفی روی احساسات آنها ندارد.
- فقر: اگر فردی در فقر بزرگ شود و هیچ کنترلی بر زندگی خود نداشته باشد، تمایل دارد از نظر عاطفی بالغ شود و تمایل به کسب قدرت را در خود پرورش دهد. عطش آنها برای کنترل شامل تسلط بر دیگران نیز می شود.
- شکست های شخصی: افرادی که شکست های شخصی را تجربه می کنند ممکن است دچار آشفتگی عاطفی شدید شوند. این می تواند آنقدر آنها را آزار دهد که بخواهند دیگران را نیز با آزار دادن عمدی به همان اندازه بدبخت کنند.
- تجربیات ناخوشایند دوران کودکی: هر چیزی از قلدری و عدم حمایت عاطفی والدین گرفته تا تأثیر همسالان و رنج های روانی یا جسمی می تواند منجر به ایجاد ویژگی های سادیستی شود.
- مؤلفه ارثی: یک اختلال شخصیت ممکن است تحت تأثیر عوامل محیطی و ژنتیکی ایجاد شود. به عنوان مثال، اختلال شخصیت ضداجتماعی و اختلال شخصیت مازوخیستی دارای ارتباط ژنتیکی هستند. به ارث بردن ژن های فردی با چنین شرایطی ممکن است فرد را در برابر ابتلا به همان ویژگی ها آسیب پذیر کند. هنگامی که یک موقعیت آسیب زا در زندگی رخ می دهد، ممکن است توسعه واقعی اختلال آغاز شود.
انواع سادیسم
چهار نوع از این اختلال وجود دارد که هر کدام از نظر ویژگی ها با دیگری متفاوت است. برخی از الگوهای رفتار سادیستی ممکن است همپوشانی داشته باشند، اما نکته اصلی این است که همه اشکال آن شامل لذت بردن از درد دیگران است. چهار نوع اختلال شخصیت سادیستی عبارتند از سادیسم بی جرأت، سادیسم استبدادی، سادیسم اجرائی و سادیسم انفجاری.
۱. سادیسم بی جرأت
افراد مبتلا به این اختلال ممکن است ناامن یا ترسو به نظر برسند، از این رو اصطلاح “بی جرأت” به کار می رود. هنگامی که احساس تهدید می کنند یا در انتظار خطر هستند، تخیلات خصمانه خود را به دیگران منتقل می کنند و قبل از اینکه خودشان آسیب ببینند، ضربه اول را می زنند. افراد مبتلا به سادیسم بی جرأت ممکن است همچنین:
- عمیقا احساس ناامنی کنند.
- ویژگی های شخصیتی اجتنابی را نشان دهند.
- از خطر قریب الوقوع بترسند.
- وانمود کنند که شجاع هستند اما در واقع اینطور نیستند.
- از خشونت و بدجنسی خوششان نیاید.
۲. سادیسم استبدادی
افراد مبتلا به سادیسم استبدادی از وحشیگری و تهدید دیگران لذت می برند. رفتار پرخاشگرانه آنها قربانیان را مجبور به کرنش و تسلیم می کند. بدیهی است که این ترسناک ترین نوع سادیسم است. برخلاف افراد مبتلا به سادیسم بی جرأت، افراد مبتلا به این نوع سادیسم تحقیر کننده و بی رحم هستند. در اینجا ویژگی های آنها آمده است:
- سوء استفاده کلامی (گزنده و برنده)
- مسئولیت اعمال خود را بر عهده نمی گیرند و دیگران را متهم می کنند.
- ویرانگر اشیاء یا اموال
- خشن، بی رحم و ظالم
- دارای رفتار ضداجتماعی و خشم غیرقابل کنترل
- نشان دادن شخصیت های منفی و پارانوئید
- نمایشی بودن یا بازی کردن نقش قربانی
- غیرقابل کنترل
۳. سادیسم اجرائی
گفته می شود این نوع در افرادی یافت می شود که ماهیت کارشان اقتضای داشتن اقتدار را دارد. نمونه هایی از این افراد عبارتند از روسای دانشگاه ها، افسران زندان، افسران پلیس و گروهبان های نظامی. فقط برای روشن شدن مطلب، باید گفت که همه افراد دارای این مشاغل به طور خودکار سادیست نیستند.
فقط این است که اکثر تحقیقات نشان داده اند که اکثر افرادی که به نوع اجرائی سادیسم مبتلا هستند، افرادی هستند که در موقعیت های اقتدار قرار دارند. آنها احساس می کنند باید قوانینی را که خودشان تفسیر می کنند، اجرا کنند. آنها مجازات را اجرا می کنند و از انجام آن به افرادی که قوانین، مقررات یا ضوابط را زیر پا گذاشته اند، رضایت پیدا می کنند.
علاوه بر این، افرادی که سادیسم اجرائی دارند تمایل دارند آنچه را که به آن اعتقاد دارند حتی اگر از نظر اخلاقی نادرست باشد، اجرا کنند. هنگامی که به خواسته خود نمی رسند، ممکن است پرخاشگرانه عمل کنند. در اینجا ویژگی های شخصیتی افراد مبتلا به این نوع سادیسم آمده است:
- هدف اصلی آنها کنترل و اعمال مجازات است.
- ویژگی های شخصیتی وسواسی را نشان می دهند.
- می توانند هنجارهای اجتماعی و نیازهای فردی را متعادل کنند.
- بی احساس هستند و در مورد نیات دیگران قضاوت می کنند.
- ممکن است محدود کردن رفتارهای خشن خود برایشان سخت باشد.
- تمایل به بی رحمی دارند.
۴. سادیسم انفجاری
افراد مبتلا به نوع انفجاری سادیسم اغلب زمانی که احساس سرخوردگی، تحقیر یا ناامیدی می کنند یا کنترل یک موقعیت را از دست می دهند، به طور غیرقابل پیش بینی خشونت آمیز می شوند.
هنگامی که با شکست های شخصی روبرو می شوند، ممکن است به دنبال انتقام برای دردی که احساس می کنند باشند. علاوه بر این، افراد مبتلا به سادیسم انفجاری تمایل دارند:
- ویژگی های اختلال شخصیت مرزی را نشان دهند.
- پس از رسیدن به حد خود به خشونت فیزیکی متوسل شوند.
- برای رهایی از احساسات انباشته شده تحقیر یا سرخوردگی پرخاشگرانه عمل کنند.
- به خیانت بسیار حساس باشند.
- از پذیرفتن ناامیدی در زندگی سر باز می زنند.
ارتباط اختلال سادیسم با سایر اختلالات شخصیت
اختلال شخصیت سادیسمی اغلب با سایر اختلالات شخصیت همبودی دارد. این بدان معناست که فرد ممکن است هم اختلال شخصیت سادیسمی و هم یک یا چند اختلال شخصیت دیگر داشته باشد. برخی از شایع ترین اختلالات شخصیت همبودی عبارتند از:
- اختلال شخصیت خودشیفته (NPD): افراد مبتلا به NPD دارای عزت نفس بسیار بالایی هستند و خود را مهمتر از دیگران می دانند. آنها همچنین ممکن است نیازمند تحسین و توجه باشند و در برابر انتقاد بسیار حساس باشند.
- اختلال شخصیت ماکیاولیستی: افراد مبتلا به اختلال شخصیت ماکیاولیستی حیله گر، دستکاری کننده و بی رحم هستند. آنها اغلب از دیگران برای رسیدن به اهداف خود استفاده می کنند و ممکن است وجدان یا پشیمانی نداشته باشند.
- اختلال شخصیت سیاه: افراد مبتلا به اختلال شخصیت سیاه بدبین، بدبین و کینه توز هستند. آنها همچنین ممکن است حسادت، کینه و خشم زیادی داشته باشند.
همبودی اختلال شخصیت سادیستی با سایر اختلالات شخصیت می تواند درمان این بیماری را دشوارتر کند. این به این دلیل است که هر اختلال علائم و مشکلات خاص خود را به همراه دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. با این حال، با درمان مناسب، بسیاری از افراد مبتلا به اختلال شخصیت سادیستی می توانند یاد بگیرند که رفتار خود را کنترل کنند و روابط سالم تری با دیگران برقرار کنند.
سادیسم جنسی
سادیسم جنسی، که به آن آزارگری جنسی نیز میگویند، تمایلی است که در آن فرد از اعمال درد یا تحقیر به شریک جنسی خود برای رسیدن به لذت جنسی لذت میبرد.
ممکن است در مورد سادیست ها در رابطه با آمیزش جنسی نیز شنیده باشید؛ این اختلال سادیسم جنسی نامیده می شود.
سادیست ها ممکن است از تحقیر یا زور فیزیکی در اتاق خواب استفاده کنند که می تواند باعث آسیب جسمی یا روحی به طرف مقابل شود. یک سادیست همچنین ممکن است علاقه مند به استفاده از قیودهایی مانند زنجیر، طناب یا دستبند باشد. علاوه بر این، آنها ممکن است فعالیت های جنسی را ترجیح دهند که شامل خفگی، گاز گرفتن، شلاق زدن، کتک زدن یا کتک زدن کسی باشد.
دلایل مختلفی برای سادیسم جنسی وجود دارد، از جمله عوامل بیولوژیکی، روانشناختی و اجتماعی. برخی از تحقیقات نشان میدهد که سادیسم جنسی ممکن است با سطوح بالاتر دوپامین، یک انتقال دهنده عصبی مرتبط با لذت و پاداش مرتبط باشد. سایر تحقیقات نشان میدهد که سادیسم جنسی ممکن است مکانیسمی برای مقابله با احساسات دشوار مانند خشم یا اضطراب باشد.
سادیسم عشقی
سادیسم عشقی، که به عنوان سادیسم رمانتیک یا آزارگری عاطفی نیز شناخته میشود، به تمایل به تجربه لذت از طریق تحمیل درد عاطفی یا روانی بر شریک عاشقانه اشاره دارد. این درد میتواند از طریق طیف وسیعی از رفتارها، از جمله تمسخر، تحقیر، توهین، دروغ گفتن، خیانت اعمال شود.
ویژگیهای کلیدی سادیسم عشقی
میل به قدرت و کنترل: افراد دارای گرایشهای سادیسم عشقی غالباً تمایل به کنترل شریک زندگی خود و احساس قدرت بر آنها دارند. آنها ممکن است از طریق رفتارهای دستکاریکننده یا قلدری به این هدف برسند.
نیاز به تحسین: افراد دارای گرایشهای سادیسم عشقی غالباً نیاز شدیدی به تحسین و ستایش از طرف شریک زندگی خود دارند. آنها ممکن است از طریق تحقیر یا انتقاد از شریک خود برای افزایش عزت نفس خود، این تحسین را جلب کنند.
ترس از صمیمیت: افراد دارای گرایشهای سادیسم عشقی غالباً از صمیمیت عاطفی و آسیبپذیری میترسند. آنها ممکن است از طریق ایجاد فاصله عاطفی یا خرابکاری در روابط خود، از صمیمیت اجتناب کنند.
برانگیختگی از درد: افراد دارای گرایشهای سادیسم عشقی غالباً از مشاهده یا تجربه درد عاطفی شریک زندگی خود برانگیخته میشوند. آنها ممکن است از دیدن شریک خود در حال رنج بردن لذت ببرند.
آیا سادیسم قابل درمان است؟
مانند سایر اختلالات شخصیتی، درمان این اختلال روانی بسیار دشوار است، اما بله، قابل درمان است. توجه داشته باشید که ویژگی های سادیستی در فرد ریشه دوانده است. این باعث ایجاد افکار و رفتارهای غیرمعمولی می شود که سال ها یا حتی دهه ها در درون فرد باقی می ماند. این موارد به خودی خود از بین نمی روند و در حالی که می توان با جلسات متعدد درمانی به آنها رسیدگی کرد، اما زمان بر خواهد بود.
درمان می تواند به طور قابل توجهی در درمان اختلال شخصیت سادیستی کمک کند. درمان شناختی رفتاری (CBT) و درمان رفتاری دیالکتیکی (DBT) مؤثرترین مداخلات برای درمان این اختلال هستند. بنابراین، اگر فکر می کنید یکی از عزیزان شما به این اختلال شخصیت مبتلاست، یا شاید ویژگی های مربوط به آن را در خود مشاهده می کنید و می خواهید آنها را تغییر دهید، در اینجا چیزی که در مورد گزینه های درمانی موجود نیاز دارید، آمده است:
رفتار درمانی دیالکتیکی
درمان رفتاری دیالکتیکی (DBT) برای کمک به افراد مبتلا به اختلال شخصیت سادیستی برای متوقف کردن رفتارهای پرخاشگرانه طراحی شده است. این نوع درمان معمولا شامل جلسات انفرادی یک بار در هفته به همراه آموزش مهارت هایی از طریق مشاوره حضوری یا آنلاین سلامت روان است.
برای دریافت آموزشهای کارگاه رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) برای شخصیت مرزی و مشکلات مشابه اینجا کلیک کنید.
DBT به شما این امکان را می دهد تا احساسات خود را به ویژه زمانی که احتمال آسیب رساندن به خود و دیگران وجود دارد، تنظیم کنید. از طریق این روش، شما یاد می گیرید که احساسات گیج کننده یا طاقت فرسا را کنترل کنید. درمانگران ممکن است تکنیک های ذهن آگاهی مانند مشاهده احساسات بدون واکنش را نیز تشویق کنند.
آیا این نوع درمان موثر است؟ قطعا، اما کلید غلبه بر هر اختلال شخصیتی، درمان طولانی مدت و صبر از سوی سیستم حمایتی فرد است.
درمان شناختی رفتاری
بر خلاف DBT، درمان شناختی رفتاری به جای رفتار بر احساسات متمرکز است. به طور معمول، این نیاز به جلسات هفتگی دارد که در طی آن درمانگر به شما کمک می کند رفتارهای غیرعادی را شناسایی و تغییر دهید.
به عنوان مثال، افراد مبتلا به اختلال شخصیت سادیستی اغلب فکر می کنند قربانی شده اند و به همین دلیل است که دیگران را آزار می دهند. آنها هر چیزی را که در اطرافشان اتفاق میافتد، بهعنوان اجرای باورهایشان تفسیر میکنند، حتی اگر اینطور نباشد.
این روش درمان به حذف این باورهای غیرمنطقی کمک می کند. چگونه؟ با کاوش در تجربیات آسیب زا دوران کودکی و تفسیر منشأ باورهای ناکارآمد مورد بحث. به طور خلاصه، هدف درمان شناختی رفتاری مقابله با گذشته است تا فرد بتواند با آینده روبرو شود.
برای شرکت در دوره جامع CBT همراه با مصاحبه تشخیصی اینجا کلیک کنید.
بیماری سادیسم در زنان چیست؟
این بیماری در زنان به اندازه مردان رایج است، اما ممکن است به شیوههای متفاوتی بیان شود. زنان سادیست ممکن است تمایل بیشتری به اعمال کنترل عاطفی یا روانی بر شریک جنسی خود داشته باشند، در حالی که مردان سادیست ممکن است تمایل بیشتری به اعمال درد جسمی داشته باشند.
بیماری سادیسم در مردان چیست؟
تشخیص سادیسم در مردان دشوار است، زیرا افراد مبتلا به این اختلال ممکن است رفتار خود را پنهان کنند یا آن را به روش هایی توجیه کنند که به نظر عادی می رسد. با این حال، برخی از نشانه های رایج که ممکن است نشان دهنده سادیسم در مردان باشد عبارتند از:
رفتارهای خشونت آمیز یا سوء استفاده کننده:
- سابقه خشونت فیزیکی یا عاطفی علیه شرکا، کودکان یا دیگران
- تمایل به کنترل یا تسلط بر شرکا
- تحقیر یا تمسخر منظم شرکا
- استفاده از زور یا ارعاب برای به دست آوردن آنچه می خواهد
- لذت بردن از دیدن یا ایجاد درد در دیگران
رفتارهای جنسی نامناسب:
- علاقه به فعالیت های BDSM که شامل درد یا تحقیر است
- اصرار بر اعمال جنسی که برای شریکش ناخوشایند یا دردناک است
- نادیده گرفتن یا بی توجهی به نیازها یا رضایت شریکش
- فشار آوردن به شریکش برای انجام کارهایی که از نظر جنسی راحت نیست
- لذت بردن از دیدن یا ایجاد درد در شریکش در حین رابطه جنسی
نشانه های روانی:
- فقدان همدلی یا درک احساسات دیگران
- تمایل به تحریک یا عصبانی شدن دیگران
- لذت بردن از قدرت و کنترل
- افکار وسواسی در مورد خشونت یا آزار
- سابقه سوء استفاده یا غفلت در دوران کودکی
کلام پایانی
شاید به این فکر کنید که چطور ممکن است کسی از درد و رنج دیگران لذت ببرد؟ این ایده ممکن است به نظر برسد که انگار از یک فیلم یا یک سریال تلویزیونی است. با این حال، سادیسم واقعیتی است که بسیاری از افراد با آن روبرو هستند.
برای رفع این مشکل، توصیه میشود که تحت درمانهایی مانند مشاوره سلامت روان در موسسه روانشناسی مسیر آرامش دی قرار بگیرید. ما خدماتی را برای تنظیم احساسات و ترویج کانالهای مثبت قدرت برای کمک به اصلاح رفتار افراد مبتلا به اختلال شخصیت سادیستی ارائه میکنیم.
غلبه بر این بیماری ممکن است سخت باشد، اما ما اینجا هستیم تا شما را در طول روند بهبودی راهنمایی کنیم. همین امروز با مشاوران ما یک قرار ملاقات رزرو کنید!
دیدگاهتان را بنویسید