دسترسی سریع
ارتباط با موسسه
پشتیبانی فنی
درباره دوره آموزشی CBT همراه با مصاحبه تشخیصی
رفتاردرمانی شناختی یا درمان شناختی – رفتاری (CBT) نوعی رواندرمانی کوتاه مدت و متمرکز بر مسائل حال حاضر است که به افراد کمک می کند تا یاد بگیرند که چگونه الگوهای فکری مخرب یا مزاحم را که تأثیر منفی بر رفتار و احساسات دارند، شناسایی و تغییر دهند.
در واقع این رویکرد درمانی بر اساس این ایده که شیوه تفکر و احساس فرد بر شیوه رفتار او اثر میگذارد، بنا شده است. تمرکز بر روی حل مشکل و هدف، تغییر الگوی فکری مراجع در جهت تغییر پاسخ او به موقعیتهای سخت است.
انواع درمان شناختی – رفتاری
درمان شناختی رفتاری شامل طیف وسعی از تکنیکها و رویکردهایی است که به افکار احساسات و رفتارها میپردازد. این تکنیکها میتوانند از رواندرمانیهای ساختاریافته تا مواد خودیاری متغیر باشند. انواع خاصی از رویکردهای درمانی وجود دارد که شامل موارد زیر است، از جمله:
درمان شناختی: این نوع درمان بر روی شناسایی و تغییر الگوهای فکری نادرست یا تحریف شده، پاسخهای هیجانی و رفتارها تمرکز دارند.
رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT): در این روش افکار و رفتارها با استفاده از راهبردهایی مانند ذهنآگاهی و تنظیم هیجانی مورد بررسی قرار میگیرند.
درمان مالتی مدال یا چندحالته: روانشناسان در این روش با پرداختن به هفت حالت مختلف اما مرتبط درمان را شروع میکنند. این هفت حالت عبارتاند از: رفتار، تأثیر، تصویرسازی، شناخت، احساس، شناخت، ملاحظات دارویی/ بیولوژیکی و عوامل بینفردی.
رفتاردرمانی عقلانی هیجانی (REBT): این رویکرد درمانی شامل شناسایی باورهای غیرمنطقی، به چالش کشیدن فعالانه این باورها و در نهایت یادگیری تغییر الگوهای فکری و چگونگی شناسایی است.
تکنیکها
CBT برای شناسایی الگوهای رفتاری از روشهای مختلفی استفاده میکند تا به افراد کمک کند بر این افکار غلبه کند. برخی از این تکنیکها شامل نقش بازیکردن یا رُل پلی، فنون ریلکسیشن و منحرفکردن ذهن و افکار با استفاده از پرتکردن حواس و روزمره نویسی است.
شناسایی افکار منفی
شناسایی افکار، موقعیتها و احساساتی که در بروز رفتارهای ناسازگارانه نقش دارند، بسیار اهمیت دارد. این فرایندها میتواند در ابتدا دشوار باشد، بهویژه اگر فرد تمایل نداشته باشد، باید به درون خود نگاهی بیندازد. اما در نهایت میتواند باعث خودشناسی شود و به فرد بینشی در مورد خود بدهد که بخش مهمی از روند این رویکرد درمانی است.
تمرین مهارتهای جدید
آغاز تمرین مهارتهای جدیدی که میتوانند در موقعیتهای واقعی زندگی استفاده شوند، مهم است. بهعنوانمثال، یک فرد که دچار سو مصرف مواد است ممکن است شروع به تمرین مهارتهای مقابلهای جدید و تمرین روشهایی برای اجتناب یا مقابله با موقعیتهای اجتماعی کند که بهصورت بالقوه میتواند باعث عود بیماری شود.
تعیین هدف یا هدفگذاری
تعیین هدف مهمترین روش در بهبود مشکلات روانشناختی است و به افراد کمک میکند تا تغییراتی را برای بهبود سلامت و افزایش کیفیت زندگی خود ایجاد کند. در طول درمان شناختی رفتاری، یک درمانگر میتواند با آموزش نحوه شناسایی هدف، تمایز بین اهداف کوتاهمدت و بلندمدت، تعیین اهداف هوشمند (قابلاندازهگیری، قابلدستیابی، مرتبط، مبتنی بر زمان و مشخص) و تمرکز، به مهارتهای هدفگذاری کمک کند.
حل مسئله
یادگیری مهارتهای حل مسئله میتواند به شما در حل و شناسایی مشکلات ناشی از استرسهای زندگی، اعم از بزرگ و کوچک کمک کند و تأثیر منفی بیماریهای روانی و جسمی را کاهش دهد. حل مسئله در روششناختی رفتاری یا درمان CBT اغلب شامل پنج مرحله است:
- شناسایی یک مشکل
- ایجاد فهرستی از راهحلهای ممکن
- ارزیابی نقاط قوت و ضعف هر یک از راهحل ممکن
- انتخاب راهحل برای پیادهسازی
- پیادهسازی راهحل
خود نظارتی
این روش بهعنوان کار روزانه نیز شناخته میشود. خود نظارتی بخش مهمی از درمان شناختی رفتاری است که فرد باید در این روش، تجربیات، رفتارها و علائم خود را در طی زمان بررسی کند و با درمانگر خود در میان بگذارد. این روش نظارتی به درمانگر کمک میکند تا اطلاعاتی که برای تهیه پلن درمان مناسب نیاز دارد، به دست بیاورد. بهعنوانمثال، فردی که اختلالات خوردن دارد، باید عادتهای غذایی خود را به همراه احساسات یا افکاری که به هنگام خوردن تجربه میکند، یادداشت کند
کاربرد دوره آموزشی CBT همراه با مصاحبه تشخیصی
درمان شناختی رفتاری بر این باور استوار است که احساسات و افکار ما نقش مهم و بنیادین در بروز رفتارهای ما دارند. بهعنوانمثال، فردی که وقت زیادی را به فکرکردن به سقوط هواپیما و مشکلاتی که در طی پرواز ممکن است اتفاق بیفتد، میگذراند، در نتیجه این افکار منفی ممکن است از سفر هوایی اجتناب کند.
هدف درمان شناختی رفتاری این است که به فرد بیاموزد که درست است که نمیتواند روی تمامی جنبههای زندگی و جهان کنترل داشته باشد؛ ولی میتواند افکار خود و تعبیر خود از اتفاقات محیط را کنترل کند و در صورت نیاز تغییر دهد.
فواید مهم این روش عبارتاند از:
- با شناسایی و آگاهی از افکار منفی و اغلب غیرواقعگرایانه، باعث ایجاد الگوهای فکری سالمتر در فرد میشود. این افکار منفی مسئول افت خلق و تجربه احساسات منفی در فرد هستند.
- برای بسیاری از اختلالات و مشکلات رفتاری مؤثر است.
- نسبت به دیگر روشهای درمانی هزینه کمتری دارد.
- اثرات این روش در کوتاهمدت خودش را نشان میدهند. برای مثال نشانههای بهبودی از جلسه پنجم خودشان را نشان میدهند و معمولاً بیشتر از ۲۰ جلسه نیاز به شرکت در جلسات نیست.
- طبق پژوهشهای انجام شده، درمان شناختی رفتاری آنلاین به همان اندازه درمان حضوری اثرگذار است.
- برای افرادی که نیاز به درمان دارویی ندارند، شدیداً تأثیرگذار است.
یکی دیگر از فواید این روش این است که به فرد مهارتهایی میآموزد که نهتنها برای مشکل فعلیاش، بلکه در آینده نیز میتواند از آنها در موقعیتهای مختلف استفاده کند.
اثربخشی درمان شناختی رفتاری
امروزه درمان شناختی رفتاری یکی از روشهای درمانی است که بهخوبی موردمطالعه قرار گرفته است و نشاندادهشده است که در درمان طیف وسیعی از شرایط روانی از جمله اضطراب، اختلال هراس، افسردگی، اختلالات خوردن، بیخوابی، اختلال وسواس فکری – اجباری، اختلال استرس پس از سانحه و اختلال مصرف مواد کاربرد دارد.
چیزهایی که باید در نظر بگیرید:
چالشهایی که افراد ممکن است در طول دوره درمان شناختی رفتاری با آنها مواجه شوند:
تغییر میتواند سخت باشد
شناسایی افکار مخرب و منفی اولین مرحله از درمان شناختی رفتاری است و برای تغییر این افکار باید تمرین و تکرار کنید.
ساختارمند بودن CBT
در روشهای درمانی؛ مانند رواندرمانی تحلیلی به مقاومتهای ناخودآگاه فرد در برابر تغییر میپردازند ولی درمان شناختی رفتاری اینچنین نیست و به آنها کاری ندارد و این روش مناسب مراجعانی است که با رویکرد ساختارمند بودن و متمرکز راحتترند. در این روش درمانگر نقش آموزشی و هدایتگر را بر عهده دارد.
مردم باید به تغییر مایل باشند
برای مؤثربودن این روش، باید خود فرد آماده باشد و بتواند برای تمرینات و تکنیکها زمان بگذارد و برای تحلیل احساسات و افکارش تلاش کند. تحلیل خود و تکالیفی که درمانگر به مراجع میدهد، ممکن است دشوار باشد؛ ولی بهترین راه جهت شناخت تأثیر احساسات و افکار درونی ما بر رفتار بیرونی ما است. در صورتی که فرد انگیزه و تمایل لازم برای این کار نداشته باشد، قطعاً درمان منجر به شکست خواهد شد.
تدریجی بودن پیشرفت
در اغلب موارد، روش CBT فرایندی است که مرحلهبهمرحله فرد را به سمت تغییر رفتارش هدایت میکند. بهعنوانمثال فردی که دارای اضطراب اجتماعی است و از آن رنج میبرد، باید ابتدا موقعیتهای اجتماعی که باعث ایجاد اضطراب در او میشوند را در ذهنش تصویرسازی کند و در مرحله بعد وارد مکالمات و روابط با دوستان و خانواده و آشنایان میشوند.
در مرحله آخر میتواند بهتدریج در موقعیتهای اجتماعی ناآشنا با غریبهها وارد شود. این مراحل بهتدریج و در طی گذشت زمان رخ میدهد و نباید انتظار داشت معجزه در یک یا دو جلسه اتفاق بیفتد.
سرفصل دوره آموزشی CBT
- مصاحبه تشخیصی
- تاریخچه درمانهای شناختی – رفتاری
- اصول درمانهای شناختی – رفتاری
- ویژگیهای منطق و مفهوم تفکر منطقی در درمان شناختی – رفتاری
- ارزیابی و فرمولبندی موردی در درمان شناختی – رفتاری
- درمان شناختی – رفتاری اختلال افسردگی اساسی و افسردگی مداوم
- درمان شناختی – رفتاری اختلال اضطراب منتشر
- درمان شناختی – رفتاری اختلال وسواسی – اجباری
- درمان شناختی – رفتاری اختلال وحشتزدگی (پانیک)
- درمان شناختی – رفتاری اختلال فوبیای اختصاصی
- درمان شناختی – رفتاری اختلال اضطراب اجتماعی
هدف از ارائه دوره آموزشی
درمان شناختی رفتاری میتواند بهعنوان یک درمان کوتاهمدت برای کمک به افراد در یادگیری تمرکز بر افکار و باورهای فعلی استفاده شود. برای درمان طیف وسیعی از شرایط از جمله:
- اعتیاد
- مسائلخشم
- اضطراب
- اختلال دوقطبی
- مواردوحشتزدگی
- اختلالات شخصیتی
- افسردگی
- اختلالات اشتها
- فوبیا
علاوه بر مشکلات سلامت روان،CBT به افراد کمک میکند تا با موارد زیر کنار بیایند:
- درد مزمن یا بیماریهای جدی و صعبالعلاج
- طلاقیا جدایی
- غم یا ازدستدادن
- عزتنفس پایین
- مشکلات روابط
- مدیریت استرس
- بیخوابی
دوره آموزشی مناسب چه کسانی است؟
این دوره مناسب دانشجویان و فارغالتحصیلان رشته روانشناسی بالینی، روانشناسی بالینی کودک و نوجوان، روانشناسی عمومی، روانشناسی تربیتی و مشاوره است.
بعد از فراگیری دوره آموزشی چه مهارتهایی کسب خواهید کرد؟
بعد از اتمام دوره آموزشی CBT شما این تسلط را خواهید داشت که باورهای غلط مراجع خود را به چالش بکشید و به او در درک بهتر حقیقتها کمک بسزایی کنید.
بعد از گذراندن دوره، میتوانید در جلسات درمان فردی، درمان را شروع کنید. همچنین میتوانید مصاحبههای شغلی و مصاحبه نظام روانشناسی را به سادگی پشت سر گذاشته و برای اختلال مراجع طرح درمان بنویسید.
پیش نیازها و منابع مکمل برای فراگیری دوره؟
مدرس دوره: پروفسور مجیدمحمود علیلو
- استاد تمام گروه روانشناسی بالینی دانشگاه تبریز
- دکتری روانشناسی بالینی دانشگاه علوم پزشکی ایران
- عضو انجمن روانشناسی ایران
- عضو هیات تخصصی بورد روان شناسی بالینی در وزارت بهداشت
نیاز به مشاوره تخصصی دارید؟
موارد مرتبط
دوره آموزشی پیشگیری و مداخله در خودکشی
دوره عملی سوپرویژنی روانشناسی
نظرات
متوسط امتیازات
جزئیات امتیازات
قیمت
ظرفیت تمام شد!
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.