۹ تمرین اعتماد به نفس در خانه
همه ما خواهان اعتماد به نفس بیشتر هستیم. حسِ اتکا به تواناییها، ویژگیها و قضاوتهایمان، زندگی را پربارتر و لذتبخشتر میکند. به قول انجمن روانشناسی آمریکا، اعتماد به نفس عبارت است از: “باور به اینکه میتوانیم با موفقیت خواستههای یک کار را برآورده کنیم”.
اعتماد به نفس، حسی درونی است که به ما میگوید میتوانیم زندگی خود را در دست گرفته و به اهدافمان برسیم. این حس میتواند کلی باشد و به طور کلی به توانایی ما در کنترل زندگیمان اشاره داشته باشد، یا موردی باشد و به اعتماد به نفس ما در یک زمینه خاص، مانند شغل یا روابط عاطفی، مربوط باشد.
اهمیت اعتماد به نفس بر کسی پوشیده نیست. تحقیقات نشان داده است که اعتماد به نفس نقشی کلیدی در سلامتی و سلامت روان ما ایفا میکند.
اعتماد به نفس، گویی گلی ظریف است که پرورش و حفظ آن نیازمند مراقبت و تلاش مداوم است. در گذر زندگی، گاه طعم تلخ شکست و اشتباه، این گلِ لطیف را پژمرده میکند. اما به یاد داشته باشیم که ایمان به خود، گوهری ارزشمند است که باید با تمام توان از آن محافظت کرد.
- اعتماد به نفس چیست؟
- راه هایی برای داشتن اعتماد به نفس بیشتر
- اعتماد به نفس در مقابل عدم اعتماد به نفس
- فواید اعتماد به نفس بالا در زندگی
- چگونه می توانید از نظر اجتماعی اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید؟
- چگونه می توانید در یک رابطه اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید؟
- چگونه می توانید در کار اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید؟
اعتماد به نفس چیست؟
اعتماد به نفس نگرشی در مورد مهارت ها و توانایی های شماست. این بدان معناست که شما خودتان را می پذیرید و به آن اعتماد دارید و در زندگی خود احساس کنترل دارید. شما نقاط قوت و ضعف خود را به خوبی می شناسید و دیدگاه مثبتی نسبت به خود دارید. انتظارات و اهداف واقع بینانه تعیین می کنید، قاطعانه ارتباط برقرار می کنید و می توانید انتقادات را مدیریت کنید.
9 راهکار برای داشتن اعتماد به نفس بیشتر
اعتماد به نفس، گویی الماسی درخشان است که در وجود هر انسانی نهفته است. درخشش این الماس، مسیر زندگی ما را روشن میکند و به ما در رسیدن به موفقیت در زندگی شخصی و حرفهای یاری میرساند.
تحقیقات نشان داده است که افراد با اعتماد به نفس:
- در تحصیلات خود پیشرفت بیشتری میکنند.
- روابط سالمتر و قویتر با دیگران برقرار میکنند.
- در شغل خود موفقتر هستند.
- از زندگی شادتر و رضایتبخشتری برخوردارند
۱- خودت را با دیگران مقایسه نکن
آیا تا به حال پیش آمده که ظاهر خود را با افرادی که در اینستاگرام دنبال میکنید مقایسه کنید؟ یا شاید حقوق خود را با درآمد دوستتان مقایسه کنید؟
نظریه مقایسه اجتماعی توضیح میدهد که مقایسه کردن رفتاری طبیعی است. اما به احتمال زیاد به افزایش اعتماد به نفس شما کمکی نمیکند. حتی ممکن است اثر معکوس داشته باشد.
مطالعهای در سال ۲۰۱۸ منتشر شده در مجلهی «شخصیت و تفاوتهای فردی» ارتباط مستقیمی بین حسادت و احساس ما نسبت به خودمان پیدا کرد. به طور خاص، محققان اشاره کردند که وقتی افراد خود را با دیگران مقایسه میکنند، حسادت را تجربه میکنند. و هر چه حسادت بیشتری داشته باشند، نسبت به خودشان احساس بدتری پیدا میکنند.
وقتی متوجه میشوید که در حال مقایسه کردن هستید، چگونه اعتماد به نفس خود را بالا ببرید؟
اول از همه، به خودتان یادآوری کنید که این کار کمکی نمیکند. هر کسی مسیر خودش را طی میکند و زندگی یک مسابقه نیست.
اگر نسبت به زندگی شخص دیگری احساس حسادت میکنید، به یاد آوردن نقاط قوت و موفقیتهای خودتان نیز مفید است. برای اینکه بهتر به یاد بیاورید در چه بخشهایی از زندگی خوششانس بودهاید، یک دفترچهی شکرگزاری تهیه کنید. این میتواند به شما کمک کند تا روی زندگی خود تمرکز کنید و نه زندگی دیگران.
«شبکههای اجتماعی به خصوص در این زمینه بسیار فریبنده هستند»، اوونز میگوید. «این شبکهها عملاً به گونهای طراحی شدهاند که مقایسه را تشویق کنند. اما به یاد داشته باشید که مردم معمولاً فقط بهترین و بدترین تجربیات خود را به اشتراک میگذارند. این موضوع میتواند به شما کمک کند تا از پیروزیهای روزانه خود جشن بگیرید، که میتواند اعتماد به نفس شما را افزایش دهد.»
2- اطراف خود را با افراد مثبت احاطه کنید
لحظهای به این فکر کنید که دوستانتان چه احساسی در شما ایجاد میکنند. آنها شما را بالا میبرند یا پایین میکشند؟ آنها شما را دائماً قضاوت میکنند یا شما را همانطور که هستید میپذیرند؟
افرادی که با آنها وقت میگذرانید میتوانند بر افکار و نگرش شما نسبت به خودتان تأثیر بگذارند، شاید بیش از آنچه فکر میکنید. بنابراین، به اینکه دیگران چه احساسی در شما ایجاد میکنند توجه کنید. اگر بعد از معاشرت با فرد خاصی نسبت به خودتان احساس بدی دارید، شاید وقت خداحافظی فرا رسیده باشد.
در عوض، خود را با افرادی احاطه کنید که شما را دوست دارند و بهترینها را برایتان میخواهند. به دنبال افرادی باشید که مثبتاندیش هستند و میتوانند به ایجاد اعتماد به نفس شما کمک کنند. اعتماد به نفس و نگرش مثبت دست در دست هم حرکت میکنند.
3- مراقب بدن خود باشید
برای اینکه اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید، باید به بدنتان اهمیت دهید. زمانی که از خودتان به خوبی مراقبت می کنید، یعنی کار مثبتی برای ذهن، بدن و روح خود انجام می دهید و در نتیجه به طور طبیعی احساس اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت.
در اینجا به چند روش مراقبت از خود اشاره می کنیم که با افزایش اعتماد به نفس مرتبط هستند:
- رژیم غذایی: تغذیه سالم فواید زیادی دارد، از جمله افزایش سطح اعتماد به نفس و عزت نفس. وقتی بدن خود را با غذاهای سرشار از مواد مغذی تغذیه می کنید، احساس سلامتی، قدرت و انرژی بیشتری می کنید که در نهایت منجر به احساس بهتر نسبت به خودتان می شود.
- ورزش: مطالعات به طور مداوم نشان می دهند که ورزش منظم باعث افزایش اعتماد به نفس می شود. به عنوان مثال، یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ نشان داد که فعالیت بدنی منظم باعث بهبود تصویر بدنی شرکت کنندگان شده است و هنگامی که تصویر بدنی آنها بهبود یافت، احساس اعتماد به نفس بیشتری کردند.
- مدیتیشن: مدیتیشن فراتر از یک تمرین آرامش بخش، می تواند به چند روش به افزایش اعتماد به نفس کمک کند. اول اینکه به شما کمک می کند خودتان را بشناسید و بپذیرید. مدیتیشن همچنین به شما یاد می دهد که گفتگوی منفی با خود را متوقف کنید و از افکار مزاحم ذهنی که با اعتماد به نفس شما تداخل می کند، جدا شوید.
- خواب: کمبود خواب می تواند بر احساسات شما تأثیر منفی بگذارد. در مقابل، خواب با کیفیت خوب با ویژگی های مثبت شخصیتی مانند خوش بینی و عزت نفس مرتبط بوده است.
4- با خود مهربان باشید
خود-مهربانی به معنای رفتار مهربانانه با خود در زمان اشتباه، شکست یا عقبنشینی است. این کار به شما کمک می کند از نظر عاطفی انعطاف پذیرتر شوید و بهتر بتوانید با احساسات چالش برانگیز مقابله کنید و ارتباط خود را با خود و دیگران تقویت کنید.
مراقبت از بدن فقط به معنای خوب به نظر رسیدن نیست … زمانی که خود و مراقبت از خود را در اولویت قرار می دهید، به دنیا اعلام می کنید که برای خودتان اهمیت قائل هستید؛ که باعث می شود دیگران نیز همین احساس را نسبت به شما داشته باشند.
هانا اوونز، مددکار اجتماعی دارای مجوز مطالعه ای در سال ۲۰۱۵، خود-مهربانی را با اعتماد به نفس مرتبط می کند. بنابراین، دفعه بعد که در موقعیت چالش برانگیزی قرار گرفتید، به خاطر داشته باشید که نقص داشتن یا گاهی اوقات کم آوردن، بخشی از انسان بودن است. تمام تلاش خود را برای پشت سر گذاشتن این تجربیات با دلسوزی نسبت به خود به کار بگیرید.
5- خودگوییِ مثبت را تمرین کنید
حرف زدن منفی با خود می تواند توانایی های شما را محدود کند و با القای این باور به ناخودآگاه شما که “نمی توانید از پس چیزی بر بیایید” یا “خیلی سخت است” و “اصلا نباید امتحان کنید”، اعتماد به نفس شما را کاهش دهد. از طرف دیگر، حرف زدن مثبت با خود می تواند باعث ایجاد خودمهربانی شده و به شما کمک کند بر شک به خود غلبه کرده و چالش های جدید را بپذیرید.
هر بار که شروع به فکر کردن به این کردید که صلاحیت صحبت کردن در یک جلسه را ندارید یا برای ورزش کردن خیلی بی تحرک هستید، به خودتان یادآوری کنید که همیشه افکارتان دقیق نیستند. سپس راهی پیدا کنید تا آن افکار را به حرف زدن مثبت با خود تبدیل کنید.
در اینجا چند نمونه از چگونگی به چالش کشیدن حرف زدن منفی با خود و بازسازی افکار به شیوه ای مثبت تر ارائه شده است که می تواند اعتماد به نفس شما را در طول مسیر افزایش دهد:
- “من نمی توانم این کار را انجام دهم” یا “این غیرممکن است” به “من می توانم این کار را انجام دهم” یا “فقط باید تلاش کنم” تبدیل می شود.
- “من نمی توانم هیچ کاری را درست انجام دهم” به “من می توانم دفعه بعد بهتر عمل کنم” یا “حداقل چیزی یاد گرفتم” تبدیل می شود.
- “من از سخنرانی در جمع متنفر هستم” به “من سخنرانی در جمع را دوست ندارم” و “همه نقاط قوت و ضعف دارند” تبدیل می شود.
6- با ترس های خود روبرو شوید
موضوعاتی را که به خاطر نداشتن اعتماد به نفس به تعویق میاندازید، رها کنید. مثلا، منتظر نباشید تا برای قرار درخواست دادن یا درخواست ارتقاء شغلی، اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنید.
یکی از بهترین راهها برای تقویت اعتماد به نفس در چنین موقعیتهایی، روبهرو شدن با ترسها است. با بعضی از ترسهایی که ناشی از کمبود اعتماد به نفس هستند، روبرو شوید. اگر میترسید که خودتان را خجالتزده کنید یا فکر میکنید که کار را خراب میکنید، باز هم تلاش کنید. کمی شک به خود حتی میتواند عملکرد را بهبود بخشد. به خودتان بگویید که این فقط یک آزمایش است و ببینید چه اتفاقی میافتد.
شاید متوجه شوید که کمی مضطرب بودن یا اشتباه کردن آنقدر هم که فکر می کردید، بد نیست. و هر بار که به جلو حرکت می کنید، اعتماد به نفس بیشتری نسبت به خود به دست می آورید. در نهایت، این می تواند به شما کمک کند از ریسک کردن هایی که منجر به عواقب منفی زیادی می شود، جلوگیری کنید.
7- کارهایی را انجام دهید که در آنها مهارت دارید
وقتی کارهایی را انجام می دهید که در آنها مهارت دارید، چه اتفاقی می افتد؟ اعتماد به نفس شما شروع به افزایش می کند. نقاط قوت شما حتی قوی تر می شوند و این به شما کمک می کند تا باور بیشتری به خودتان داشته باشید. استفاده از این روش یک فایده دیگر هم دارد، می تواند میزان رضایت شما از زندگی را افزایش دهد.
مطالعات نشان داده که باور به توانایی خود برای تقویت نقاط قوت شخصی، تا حدودی با سطح رضایت از زندگی مرتبط است. این کار با شناسایی آن نقاط قوت شروع می شود. سپس، با انجام منظم آن کارها، برای تقویت آنها تلاش کنید.
برای مثال، اگر در یک ورزش خاص مهارت دارید، سعی کنید حداقل هفته ای یک بار تمرین یا بازی کنید. اگر در یک کار خاص در محل کار مهارت دارید، سعی کنید آن کار را بیشتر انجام دهید. تقویت نقاط قوت می تواند به افزایش اعتماد به نفس شما نیز کمک کند.
8- به خودت احترام بگذار و “نه” گفتن را یاد بگیر!
انجام کارهایی که در آنها مهارت داری، حس اعتماد به نفسِ تو را قوی تر می کند. اما به همان اندازه، شناسایی موقعیت هایی که اعتماد به نفسِ تو را کم می کنند هم مهم است.
شاید متوجه شده باشی که هر بار در یک فعالیت خاص شرکت می کنی، به جای اینکه حس بهتری نسبت به خودت پیدا کنی، احساس بدتری داری. در این مواقع، “نه” گفتن اشکالی ندارد.
تو مجبور نیستی از هر کاری که باعث ناراحتی ات می شود، فقط به خاطر “رشد شخصی” استقبال کنی.
محدودیت های خودت را بشناس و به آنها احترام بگذار. تعیین مرزهای اجتماعی و عاطفی به تو کمک می کند تا از نظر روانی احساس امنیت و کنترل بیشتری داشته باشی.
اعتماد به نفس یعنی احساس کنترل زندگی خود. تعیین مرزها به ایجاد این حسِ کنترل کمک می کند.
اگر کسی پیشنهاد انجام کاری را داد که می دانی اعتماد به نفسِ تو را کم می کند، با احترام آن را رد کن. لازم نیست برای همیشه از آن فعالیت اجتناب کنی. زمانی که یاد گرفتی اعتماد به نفسِ بیشتری داشته باشی، می توانی دوباره آن را امتحان کنی، بدون اینکه به اعتماد به نفسِ خودت آسیبی برسد.
9- برای خود اهداف واقع بینانه تعیین کنید
رسیدن به اهداف اغلب شامل چندین بار شکست خوردن است تا زمانی که بفهمید چه چیزی کار می کند. این می تواند باعث شود که فکر کنید آیا توانایی رسیدن به موفقیت را دارید یا خیر. همچنین ممکن است باعث شود در مورد چگونگی اعتماد به نفس بیشتر و در عین حال رسیدن به رویاهای خود سوال کنید. پاسخ در تعیین اهداف واقع بینانه نهفته است.
مشخص شده است که تعیین اهداف بلندپروازانه و عدم دستیابی به آنها به سطح اعتماد به نفس آسیب می زند. برعکس، اهداف واقع بینانه دست یافتنی هستند و هر چه بیشتر به اهداف خود برسید، اعتماد شما به خود و توانایی هایتان بیشتر می شود.
برای تعیین اهداف واقع بینانه، آنچه را که می خواهید به دست آورید یادداشت کنید. سپس از خود بپرسید که چه شانس رسیدن به آن را دارید. (صادق باشید!) اگر پاسخ کم یا اصلاً نیست، ممکن است هدف کمی بلندپروازانه باشد. آن را به عقب برگردانید تا واقع بینانه و قابل دستیابی تر شود.
این ممکن است نیاز به کمی تحقیق از طرف شما داشته باشد. برای مثال، اگر هدف شما کاهش وزن است، کارشناسان توصیه می کنند برای کاهش وزن سالم و بلندمدت، در هفته یک تا دو کیلو وزن کم کنید. دانستن این به شما کمک می کند تا با توجه به این راهنما هدف تعیین کنید و با رسیدن به آن، اعتماد به نفس خود را افزایش دهید.
اعتماد به نفس در مقابل عدم اعتماد به نفس
برای یادگیری نحوهی داشتن اعتماد به نفس بیشتر، درک تفاوتهای فردی با افراد بااعتماد به نفس بالا با افراد با اعتماد پایین، میتواند مفید باشد. در اینجا به برخی از این تفاوتها اشاره میکنیم:
9 ویژگی های افراد با اعتماد به نفس بالا
- از موفقیتهای دیگران خوشحال میشوند.
- ذهن باز و پذیرای ایدههای جدید هستند.
- خوشبین هستند و به آینده امیدوارند.
- ریسکپذیرند و از چالشها استقبال میکنند.
- میتوانند به خودشان بخندند.
- قاطع هستند.
- همیشه در حال یادگیری و رشد هستند.
- اشتباهات خود را میپذیرند.
- مسئولیتپذیری را قبول میکنند.
9 ویژگی های افراد با اعتماد به نفس پایین
- دیگران را قضاوت کرده و نسبت به آنها حسادت میورزند.
- ذهن بستهای دارند و ایدههای جدید را به راحتی نمیپذیرند.
- بدبین هستند و انتظار نتایج منفی را دارند.
- از تغییر میترسند و در مقابل آن مقاومت میکنند.
- سعی میکنند نقصهای خود را پنهان کنند.
- دچار تردید و دودلی میشوند.
- خود را فردی همه چیز دان تصور میکنند.
- به جای پذیرش اشتباه، برای آن بهانه میتراشند.
- دیگران را برای مشکلات خود مقصر میدانند.
فواید اعتماد به نفس بالا
داشتن اعتماد به نفس نه تنها احساس خوبی به شما میدهد، بلکه فواید زیادی در زندگی شخصی، کاری و روابط شما به همراه دارد. در اینجا به چند نمونه از تأثیرات مثبت یادگیری اعتماد به نفس اشاره میکنیم:
- عملکرد بهتر: به جای اینکه وقت و انرژی خود را صرف نگرانی در مورد کافی نبودن خود کنید، میتوانید انرژی خود را به تلاشهایتان اختصاص دهید. در نهایت، با داشتن اعتماد به نفس بیشتر، عملکرد بهتری خواهید داشت.
- روابط سالمتر: داشتن اعتماد به نفس نه تنها بر احساس شما نسبت به خودتان تأثیر میگذارد، بلکه به شما کمک میکند دیگران را بهتر درک کنید و دوست داشته باشید. همچنین به شما قدرت میدهد تا اگر آنچه میخواهید یا شایستهاش هستید را دریافت نمیکنید، از یک رابطه دور شوید.
- تمایل به امتحان چیزهای جدید: وقتی به خودتان باور دارید، بیشتر تمایل دارید چیزهای جدید را امتحان کنید. چه برای ارتقای شغل درخواست دهید، چه در کلاس آشپزی ثبت نام کنید، زمانی که به خود و تواناییهایتان اعتماد داشته باشید، قدم گذاشتن در مسیرهای جدید بسیار آسانتر است.
- انعطافپذیری: باور به خود میتواند انعطافپذیری یا توانایی شما را برای مقابله با هر چالش یا مشکلی که در زندگی با آن روبرو میشوید، افزایش دهد.
چگونه می توانید از نظر اجتماعی اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید؟
اگر اعتماد به نفس شما در موقعیتهای اجتماعی پایین است، سعی کنید دیدگاه خود را تغییر دهید. به جای نگاه کردن به تعاملات گروهی به عنوان یک عامل استرس زا، آنها را فرصتی برای کار بر روی تقویت اعتماد به نفس خود در نظر بگیرید. همراه داشتن کسی که به شما احساس اعتمادبه نفس میدهد، میتواند به شما کمک کند تا در کنار گروههای مختلف احساس راحتی بیشتری داشته باشید.
ایجاد رویداد اجتماعی به تنهایی نیز ممکن است مفید باشد، زیرا میدانید چه انتظاری باید داشته باشید و مقداری کنترل روی آن دارید. اگر موقعیتهای اجتماعی باعث اضطراب شدید و کاهش اعتماد به نفس شما میشوند، صحبت با یک متخصص سلامت روان میتواند مفید باشد.
چگونه می توانید در یک رابطه اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید؟
برای افزایش اعتمادبهنفس در یک رابطه، یکی از راهها شناختن ارزش خود است. زمانی که ارزشهایی که برای دیگران به ارمغان میآورید را بدانید، به شما کمک میکند تا نسبت به خود احساس اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید. همچنین، مفید است که در زمان حال بمانید و نگران گذشته یا آینده نباشید.
اگر کمبود اعتماد به نفس شما در روابط به دلیل ترس از طرد شدن است، به خاطر داشته باشید که همه افراد با هم سازگار نیستند. همانطور که ممکن است شما برای آنها مناسب نباشید، آنها نیز ممکن است برای شما مناسب نباشند – این مسئلهای کاملاً شخصی نیست.
چگونه می توانید در کار اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید؟
اگر نبودِ اعتمادبهنفس شما در محل کار به نگرانی در مورد عملکردتان مرتبط است، به طور مرتب با سرپرست خود صحبت کنید تا ببینید اوضاع کارتان چگونه است. در مورد بخشهایی که میتوانید در آنها پیشرفت کنید، بازخورد بخواهید و سپس روی آنها کار کنید تا در مورد وظایف خود احساس اطمینان بیشتری داشته باشید.
همچنین، توجه به زمینههایی که در آنها در محل کار موفق هستید و انجام دادن آنها تا حد امکان، میتواند مفید باشد. اگر اشتباهی مرتکب شدید، آن را بپذیرید، از آن درس بگیرید و به جلو حرکت کنید. هیچکس کامل نیست، بنابراین نباید اجازه دهید اشتباهات شما را از پا در بیاورند.
خلاصه
یادگیری چگونگی افزایش اعتماد به نفس می تواند تأثیرات مثبت زیادی در زندگی شما داشته باشد. اعتماد به نفس علاوه بر اینکه به شما کمک می کند احساس بهتری نسبت به خود و توانایی هایتان داشته باشید، می تواند روابط شما را تقویت کند و شما را در برابر استرس انعطاف پذیرتر کند.
به یادداشته باشید:
- همه افراد گاهی اوقات با مشکلات مربوط به اعتماد به نفس دست و پنجه نرم می کنند. اما خوشبختانه، کارهای زیادی وجود دارد که می توانید برای افزایش اعتماد به نفس خود انجام دهید.
- در بسیاری از موارد، یادگیری رفتار با اعتماد به نفس می تواند در واقع به شما کمک کند احساس اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.
- دکتر اوونز می گوید: “این موضوع مشابه این ضرب المثل است که عمل فیزیکی لبخند زدن می تواند مغز شما را فریب دهد تا احساس شادتری داشته باشد. اگر حتی زمانی که احساس اعتماد به نفس ندارید، اعتماد به نفس از خود نشان دهید، دیگران با شما متفاوت رفتار خواهند کرد، که این باعث افزایش اعتماد به نفس شما می شود – و به همین ترتیب این چرخه ادامه می یابد.”
- گاهی اوقات پایین بودن اعتماد به نفس می تواند نشانه یک مشکل سلامت روان مانند افسردگی یا اضطراب باشد. اگر اعتماد به نفس شما در کار، زندگی اجتماعی یا تحصیل شما اختلال ایجاد می کند، به فکر صحبت با یک متخصص بهداشت روان باشید. یک درمانگر می تواند به شما کمک کند تا این موضوع را بهتر درک کنید، درمان را توصیه کند و با شما برای توسعه مهارت های تقویت اعتماد به نفس خود همکاری کند.
برای رزرو نوبت مشاوره توسعه فردی توسط متخصصان موسسه مسیر آرامش دی اینجا کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید