علائم افسردگی؛ ۵ راه درمان افسردگی
سایه غم بر زندگیات افتاده است. دیگر از چیزهایی که قبلاً دوست داشتی لذت نمیبری. خستگی و بیحوصلگی رهایت نمیکند. در تمرکز و تصمیمگیری مشکل داری. احساس پوچی و بیارزشی آزارت میدهد. به تاریکی اعماق وجودت فرو رفتهای و گویی امیدی به نجات نیست. اما این تاریکی مطلق نیست. در اعماق وجودت، چراغی کوچک هنوز روشن است. چراغی که به دنبال راهی برای نجات میگردد.
این مقاله، راهنمای سفری است به اعماق افسردگی. در این سفر، با علائم این بیماری آشنا میشویم، راههای تشخیص آن را میشناسیم و درباره درمان آن صحبت میکنیم.
هدف این سفر، روشن کردن دوباره چراغ امید در وجود تو است. در این مقاله از موسسه روانشناختی مسیر آرامش دی، به دنبال پاسخ به این سوالات خواهیم بود:
- افسردگی چیست؟
- علائم افسردگی کدامند؟
- انواع افسردگی
- علائم افسردگی شدید در زنان
- علائم افسردگی در کودکان و نوجوانان
- ریشه افسردگی چیست؟
- افسردگی چگونه تشخیص داده میشود؟
- تست افسردگی
- 5 روش موثر درمان افسردگی
- درمان سریع افسردگی
- راههای جلوگیری از افسردگی
- تفاوت غم و اندوه با افسردگی
با همراهی ما در این سفر، به جنگ تاریکی افسردگی برو و دوباره شادی و امید را به زندگی خود بازگردان.
افسردگی چیست؟
افسردگی یک بیماری رایج سلامت روان است که باعث احساس غم و اندوه مداوم و تغییر در نحوه تفکر، خواب، غذا خوردن می شود و زندگی روزمره شما را در زمینههای مختلف از جمله شغل، تحصیل، روابط و سلامت جسمی تحتالشعاع قرار دهد، می شود. افسردگی انواع مختلفی دارد؛ افسردگی قابل درمان است. معمولاً با گفتگو درمانی، دارو یا هر دو درمان می شود.
طبیعی است که نسبت به موقعیت های دشوار زندگی، مانند از دست دادن شغل یا طلاق، احساس غمگینی یا اندوهگین شدن داشته باشید. اما افسردگی از این جهت متفاوت است که عملاً هر روز به مدت حداقل دو هفته ادامه مییابد و علائم دیگری غیر از غم و اندوه به تنهایی دارد.
انواع مختلفی از اختلالات افسردگی وجود دارد. افسردگی بالینی یا اختلال افسردگی اساسی اغلب فقط “افسردگی” نامیده می شود. این شدیدترین نوع افسردگی است.
اگر افسردگی درمان نشود می تواند بدتر و طولانی تر شود. در موارد شدید، می تواند منجر به خودآزاری یا مرگ با خودکشی شود. خبر خوب این است که درمان ها می توانند در بهبود علائم افسردگی بسیار موثر باشند.
علائم افسردگی چیست؟
علائم افسردگی بسته به نوع آن می تواند کمی متفاوت باشد و از خفیف تا شدید متغیر باشد. به طور کلی عبارتند از:
- احساس غم یا ناامیدی، کودکان و نوجوانان مبتلا به افسردگی ممکن است تحریک پذیر باشند تا غمگین.
- از دست دادن علاقه یا لذت در فعالیتهایی که قبلاً از آنها لذت میبردید.
- تغییرات در اشتها یا الگوی خواب
- از دست دادن انرژی یا افزایش خستگی
- مشکل در تمرکز، تفکر یا تصمیمگیری
- بیقراری یا کند شدن حرکات
- احساس بیارزشی یا گناه
- داشتن مشکلات جسمانی مانند سردرد، معده درد یا اختلال عملکرد جنسی
- افکار مرگ یا خودکشی
انواع افسردگی
کتابچه راهنمای آماری تشخیصی اختلالات روانی انجمن روانپزشکی آمریکا ، ویرایش پنجم (DSM-5) اختلالات افسردگی را به شرح زیر طبقه بندی می کند:
- افسردگی بالینی (اختلال افسردگی اساسی) : تشخیص اختلال افسردگی اساسی به این معنی است که شما در اکثر روزها برای حداقل دو هفته احساس غمگینی، کم ارزشی یا بی ارزشی کرده اید و در عین حال علائم دیگری مانند مشکلات خواب، از دست دادن علاقه به فعالیت ها یا تغییر در اشتها نیز دارید. این شدیدترین شکل افسردگی و یکی از رایج ترین اشکال آن است.
- اختلال افسردگی مداوم (PDD) : اختلال افسردگی مداوم، افسردگی خفیف یا متوسط است که حداقل دو سال طول می کشد. شدت علائم کمتر از اختلال افسردگی اساسی است. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی این نوع را PDD می نامند.
- اختلال تنظیم خلقی مخرب (DMDD) : DMDD باعث تحریک پذیری مزمن، شدید و فوران خشم مکرر در کودکان می شود. علائم معمولا در سن 10 سالگی شروع می شود.
- اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD) : با PMDD، علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) همراه با علائم خلقی، مانند تحریک پذیری شدید، اضطراب یا افسردگی رادارید. این علائم در عرض چند روز پس از شروع قاعدگی بهبود می یابند، اما می توانند آنقدر شدید باشند که زندگی شما را مختل کنند.
- اختلال افسردگی به دلیل یک بیماری دیگر : بسیاری از شرایط پزشکی می توانند تغییراتی را در بدن شما ایجاد کنند که باعث افسردگی می شود. به عنوان مثال می توان به کم کاری تیروئید، بیماری قلبی، بیماری پارکینسون و سرطان اشاره کرد. اگر بتوانید بیماری زمینه ای را درمان کنید، افسردگی نیز معمولا بهبود می یابد.
همچنین اشکال خاصی از اختلال افسردگی اساسی وجود دارد، از جمله:
- اختلال عاطفی فصلی (افسردگی فصلی) : این نوعی اختلال افسردگی اساسی است که معمولاً در پاییز و زمستان ایجاد میشود و در بهار و تابستان از بین میرود.
- افسردگی دوران بارداری و افسردگی پس از زایمان : افسردگی دوران بارداری افسردگی است که در دوران بارداری اتفاق می افتد. افسردگی پس از زایمان افسردگی است که در عرض چهار هفته پس از زایمان ایجاد می شود. DSM به آنها به عنوان “اختلال افسردگی اساسی (MDD) با شروع حوالی زایمان اشاره می کند.
- افسردگی غیر معمول : علائم این بیماری که به عنوان اختلال افسردگی اساسی با ویژگیهای غیر معمول نیز شناخته میشود، کمی با افسردگی «معمولی» متفاوت است. تفاوت اصلی بهبود موقت خلق و خو در پاسخ به رویدادهای مثبت (واکنشی خلقی) است. سایر علائم کلیدی عبارتند از افزایش اشتها و حساسیت به طرد.
افراد مبتلا به اختلال دوقطبی علاوه بر دوره های شیدایی یا هیپومانیک، دوره های افسردگی را نیز تجربه می کنند.
علائم افسردگی شدید زنان
افسردگی در زنان، فراتر از غم و اندوه معمولی، تاریکی عمیقی است که زندگی را تحت الشعاع قرار میدهد. علائم این بیماری طیف وسیعی را شامل میشود و گاه با نشانههایی خاص در زنان همراه میشود که تشخیص و درمان آن را ضروریتر میکند.
علائم افسردگی در کودکان و نوجوانان
علائم افسردگی در کودکان و نوجوانان میتواند با علائم افسردگی بزرگسالان متفاوت باشد. برخی از علائم افسردگی در کودکان و نوجوانان عبارتند از:
- تحریکپذیری
- غم و اندوه عمیق
- تشدید احساسات منفی و بیارزشی
- پرخاشگری کودکان و نوجوانان
- کاهش عملکرد و ضعف در یادگیری دروس
- حضور ضعیف در مدرسه
- احساس سوءتفاهم و حساسیت شدید زیاد
- غذاخوردن و خوابیدن زیاد
- مصرف مواد مخدر و الکل
- اجتناب از حضور در اجتماعات و گروهها
ریشه افسردگی چیست؟
محققان علت دقیق افسردگی را نمی دانند. آنها فکر می کنند که عوامل متعددی در توسعه آن نقش دارند، از جمله:
- شیمی مغز : عدم تعادل انتقال دهنده های عصبی، از جمله سروتونین و دوپامین، به ایجاد افسردگی کمک می کند.
- ژنتیک : اگر یکی از بستگان درجه یک (والدین بیولوژیکی یا خواهر یا برادر) مبتلا به افسردگی دارید، تقریباً سه برابر بیشتر از جمعیت عمومی احتمال ابتلا به این بیماری را دارید. با این حال، شما می توانید بدون سابقه خانوادگی افسردگی داشته باشید.
- رویدادهای استرس زا در زندگی: مرگ یکی از عزیزان، ضربه روحی، طلاق، انزوا و عدم حمایت، می تواند باعث افسردگی شود.
- شرایط پزشکی : درد مزمن و شرایط مزمن مانند دیابت می تواند منجر به افسردگی شود.
- دارو : مصرف بعضی از داروها می توانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث ایجاد علائم افسردگی شوند. مصرف مواد از جمله الکل نیز می تواند باعث افسردگی یا بدتر شدن آن شود.
افسردگی چگونه تشخیص داده می شود؟
مشاوران روانشناختی برای تشخیص افسردگی، به درک کاملی از علائم، سابقه پزشکی و سلامت روان شما نیاز دارند. آنها علاوه بر بررسی علائم، به سابقه خانوادگی افسردگی، بیماریهای جسمی، مصرف داروها و رویدادهای زندگی شما نیز توجه میکنند.
بر اساس زمینه علائم، نوع خاصی از افسردگی مانند اختلال عاطفی فصلی، افسردگی پس از زایمان، افسردگی دوقطبی یا افسردگی غیرمعمول برای شما تشخیص داده میشود.
تشخیص افسردگی شامل مصاحبه، پرسشنامه و معاینه فیزیکی است. پس از جمعآوری اطلاعات لازم، مشاور میتواند تشخیص قطعی را بدهد.
برای دریافت تشخیص افسردگی، شما باید پنج علامت از علائم افسردگی که قبلا به آن اشاره کردیم را هر روز، تقریباً در تمام روز، حداقل به مدت دو هفته داشته باشید.
تست افسردگی
تستهای افسردگی میتوانند به شما کمک کنند تا مشخص کنید که آیا علائمی را تجربه میکنید که می تواند نشاندهنده افسردگی باشد. با این حال، آنها نمیتوانند به تنهایی افسردگی را تشخیص دهند. اگر فکر میکنید ممکن است افسرده باشید، مهم است که از مشاوران روانشناسی واجد شرایط کمک بگیرید. آنها میتوانند به شما کمک کنند تا یک تشخیص دقیق دریافت کنید و درمان مناسب را دریافت کنید.
5 روش موثر درمان افسردگی
افسردگی یکی از قابل درمان ترین شرایط سلامت روان است. تقریباً 80 تا 90 درصد از افراد مبتلا به این اختلال روانی که به دنبال درمان هستند، به درمان بهتر پاسخ میدهند.
راههای درمان افسردگی عبارتند از:
- روان درمانی : روان درمانی (گفتار درمانی) شامل صحبت با یک متخصص سلامت روان است. درمانگر به شما کمک می کند تا احساسات، افکار و رفتارهای ناسالم را شناسایی و تغییر دهید. انواع مختلفی از روان درمانی وجود دارد؛ درمان شناختی رفتاری (CBT) رایج ترین آنهاست. گاهی اوقات، درمان مختصر تنها چیزی است که نیاز دارید. افراد دیگر درمان را برای چندین ماه یا سال ادامه می دهند.
- دارو : داروهای تجویزی به نام داروهای ضد افسردگی می توانند به تغییر ترکیب شیمیایی مغز که باعث افسردگی می شوند کمک کنند. انواع مختلفی از داروهای ضد افسردگی وجود دارد و ممکن است زمان ببرد تا بفهمید کدامیک برای شما بهترین است. برخی از داروهای ضد افسردگی دارای عوارض جانبی هستند که اغلب با گذشت زمان بهبود می یابند. اگر این کار را نکردند، با مشاور روانشناس خود صحبت کنید. یک داروی متفاوت ممکن است برای شما بهتر عمل کند.
- طب مکمل : این شامل درمان هایی است که ممکن است همراه با طب سنتی دریافت کنید. افراد مبتلا به افسردگی خفیف یا علائم مداوم میتوانند با درمانهایی مانند طب سوزنی، ماساژ، هیپنوتیزم و بیوفیدبک سلامت خود را بهبود بخشند.
- درمان تحریک مغزی : درمان تحریک مغز می تواند به افرادی که افسردگی شدید یا افسردگی همراه با روان پریشی دارند کمک کند. انواع درمان تحریک مغز عبارتند از درمان تشنج الکتریکی (ECT)، تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) و تحریک عصب واگ (VNS).
برای کاهش علائم افسردگی چه کارهایی باید انجام داد؟
همچنین کارهایی وجود دارد که می توانید برای کمک به بهبود علائم افسردگی در خانه انجام دهید، از جمله:
- ورزش منظم
- خواب با کیفیت (نه خیلی کم و نه زیاد)
- خوردن یک رژیم غذایی سالم
- پرهیز از الکل که افسرده کننده است
- گذراندن وقت با افرادی که به آنها اهمیت می دهید
درمان سریع افسردگی
افسردگی یک بیماری شایع و جدی است که می تواند به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد. انواع مختلفی از درمان افسردگی وجود دارد و بهترین روش درمان به شرایط فردی شما بستگی دارد.
برخی از افراد از برای درمان افسردگی از دارو استفاده می کنند و بعضی درمان های غیر دارویی مانند درمان شناختی رفتاری (CBT) را ترجیح می دهند. اگر افسرده هستید، بهتر است که از یک متخصص واجد شرایط کمک بگیرید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا یک برنامه درمانی مناسب انتخاب کنید.
آیا می توانم از افسردگی جلوگیری کنم؟
شما همیشه نمی توانید از اختلال روانی پیشگیری کنید، اما می توانید با موارد زیر به کاهش علائم افسردگی کمک کنید:
- حفظ یک برنامه خواب سالم
- مدیریت استرس با مکانیسم های مقابله ای سالم
- انجام منظم فعالیت های خودمراقبتی مانند ورزش، مدیتیشن و یوگا
تفاوت غم و اندوه با افسردگی
تشخیص غم و اندوه و افسردگی دشوار است؛ ویژگی های مشابه زیادی دارند، اما تفاوت های مهمی بین آنها نیز وجود دارد.
غم و اندوه پاسخی کاملاً طبیعی به فقدان است، در حالی که افسردگی یک بیماری است.
افرادی که سوگوار هستند ممکن است علائم افسردگی داشته باشند، اما معمولا با گذشت زمان بهبود می یابند. برای برخی افراد، سوگ می تواند منجر به این اختلال روانی شود. اگر غمگین هستید طبیعی است که احساس غمگینی داشته باشید. برخی دیگر از علائم افسردگی همراه با غم و سوگ نادر هستند، مانند داشتن افکار خودکشی، علائم روان پریشی و احساس ناامیدی یا احساس گناه.
سخن پایانی
اولین قدم برای درمان افسردگی شناخت علائم افسردگی است. اگر شما یا کسی که میشناسید پنج یا بیشتر از این علائم را به مدت دو هفته یا بیشتر تجربه میکنید، ممکن است افسرده باشید؛ درمانهای مختلفی برای افسردگی وجود دارد که میتواند به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید و به زندگی عادی خود بازگردید.
دیدگاهتان را بنویسید