مضرات موبایل برای نوجوانان
این روزها، دیدن یک کودک هشت یا نه ساله با گوشی هوشمند و یا دیدن گروهی از نوجوانان که کنار هم ایستادهاند اما هیچ صحبتی با هم ندارند و درگیر خودشان هستند، امری رایج است. نسل کنونی نوجوانان، در دنیایی رشد میکنند که فناوری به اندازه هوا و آب عادی است. بر اساس تحقیقات انجام شده، نزدیک به 90درصد نوجوانان بین 12 تا 17 سال تلفن همراه دارند؛ با این حال، بسیاری از والدین نگران مضرات موبایل هستند فقط شما می توانید تصمیم بگیرید که چه چیزی برای فرزندانتان بهتر است و آیا زمان مناسبی است که به نوجوان خود یک موبایل بدهید یا خیر؟
ممکن است بعضی از والدین برای اهداف امنیتی به نوجوانان خود تلفن همراه بدهند. با این حال، سوء استفاده احتمالی و سایر مضرات موبایل بر روی نوجوانان ناشناخته نیست.بهتر است که مضرات موبایل بر روی نوجوانان را در نظر بگیرید
نوجوانان از تلفن همراه خود برای تماس با والدین و انجام کارهای خوب و بد دیگر استفاده می کنند. از هر چهار نوجوان یک نفر به اینترنت دسترسی دارد که بسیار بیشتر از بزرگسالان است. برای اطلاع از مفید بودن یا نبودن تلفن های همراه برای نوجوانان، تأثیرات منفی و مضرات موبایل یا تلفن های همراه و نکاتی در مورد استفاده ایمن از تلفن همراه، تا انتها مقاله با ما همراه باشید.
- تاثیرات و مضرات موبایل بر نوجوانان
- شایع ترین عوارض و مضرات موبایل برای انسان
- استفاده ایمن از تلفن های همراه در نوجوانان
- 9 راهکار برای جلوگیری از مضرات موبایل بر روی نوجوانان
- 5 روش برای کاهش استرس و اضطراب
- چرا نوجوانان گوشی خود را دوست دارند؟
- علائم اعتیاد به تلفن همراه در نوجوانان چیست؟
- چگونه نوجوان را از گوشی دور کنیم؟
تاثیرات و مضرات موبایل بر نوجوانان
تلفن همراه ابزاری مفید با مزایای متعدد است، اما مانند هر فناوری دیگری، استفاده بیش از حد و بدون آگاهی از آن میتواند عواقب منفی به همراه داشته باشد.
ممکن است بعضی از والدین برای اهداف امنیتی به نوجوانان خود تلفن همراه بدهند. با این حال، سوء استفاده احتمالی و سایر مضرات موبایل بر روی نوجوانان ناشناخته نیست. بهتر است که مضرات موبایل بر روی نوجوانان را در نظر بگیرید.
استفاده بیش از حد از تلفن همراه از فایده آن فراتر رفته و مشکلات جدیدی را در نوجوانان ایجاد می کند. نوجوان خود را از استفاده از تلفن همراه منع نکنید، میتوانید با ایجاد برخی قوانین اساسی، استفاده از آن را محدود کنید.
شایع ترین عوارض و مضرات موبایل برای انسان
برخی از مضرات موبایل در دنیای امروز به یک امر عادی تبدیل شده است. با این حال، استفاده بیش از حد از موبایل میتواند عوارض جسمی و روانی متعددی به همراه داشته باشد؛ که در ادامه به بررسی مضرات موبایل خواهیم پرداخت.
1. مشکلات بینایی
خیره شدن به صفحه نمایش موبایل برای مدت طولانی، میتواند باعث خستگی چشم، تاری دید، خشکی چشم و حتی آسیبهای دائمی مانند آسیب به شبکیه چشم شود. طبق مطالعه ای که روی 30 دانشجوی پزشکی انجام شد، 83 درصد از آنها به سندرم بینایی تلفن همراه مبتلا بودند. علائم فشار چشم ممکن است شامل استرس، قرمزی، احساس سوزش، تاری دید و خشکی چشم باشد.
2. مشکلات اسکلتی عضلانی
استفاده طولانی مدت از گوشی همراه می تواند منجر به اختلالات اسکلتی عضلانی مانند تاندونیت و آرتریت اول کارپومتاکارپ در ساعد و شست وخمیدگی انگشتان و درد گردن، درد کمر،می شود.
4. سردرد
یکی دیگر از مضرات موبایل که اکثر افراد به آن دچار می شوند؛ سردردهای تنشی و میگرنی در افراد می باشد.
5. مشکلات گوارشی
یکی دیگر از مضرات موبایل، باعث ایجاد مشکلات گوارشی مانندسوء هاضمه، یبوست و اسهال می شود؛ این عوارض می تواند در افراد متغییر باشد.
6. مشکلات شنوایی
استفاده طولانی مدت از موبایل میتواند باعث وزوزگوش و کم شنوایی نیز شود.
7. آسیب به پوست
بیشتر مردم به پوست خود حساس هستند یکی دیگر از مضرات موبایل، ایجاد چین و چروک و لک های تیره، همچنین خشکی پوست می باشد.
8. استرس
داشتن تلفن همراه میتواند وسوسهکننده باشد و نوجوانان را به جای انجام کارهای مفید، به صحبت کردن و یا ارسال پیام کوتاه در تمام طول روز ترغیب کند؛ مطالعات متعددی نشان دادهاند که نوجوانانی که وقت زیادی را با تلفنهای همراه خود میگذرانند، بیشتر در معرض استرس، اضطراب و افسردگی قرار دارند.
استفاده بیش از حد از تلفنهای هوشمند ممکن است منجر به افزایش خطر مشکلات روانی مانند اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) و اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) شود.
9. اضطراب
تکیه بر پیامک به عنوان روش اصلی ارتباط می تواند باعث افزایش اضطراب در نوجوانان شود. ارسال پیامک بلافاصله برای نوجوان خوشحال کننده است، اما باعث ایجاد اضطراب نیز می شود. دریافت پاسخ فوری از یک دوست می تواند باعث شادی و نشاط نوجوان شود.
اما در صورت تاخیر در پاسخ یا عدم پاسخ، این لذت به ناامیدی تبدیل می شود. همچنین اعتیاد به تلفن همراه میتواند به وسواس بررسی پیامها و پاسخ دادن فوری تبدیل شود و منجر به انزوای اجتماعی و عملکرد تحصیلی ضعیف شود. همچنین ممکن است با ایجاد این توهم که آنها پیامی دریافت کرده اند حتی زمانی که هیچ پیامی وجود نداشته است، اضطراب را افزایش دهد و آنها را وادار کند که مرتباً تلفن خود را چک کنند.
نظرسنجی مرکز تحقیقات پیو با حضور نوجوانان 13 و 17 ساله نشان داد که 44 درصد از نوجوانان به محض بیدار شدن گوشی خود را چک می کنند و حدود 56 درصد از نوجوانان نبود تلفن همراه خود را با تنهایی، ناراحتی یا احساس اضطراب مرتبط می دانند. . علاوه بر این، مشخص شد که دختران بیشتر احتمال دارد که این احساس را داشته باشند.
10. ابتلا به بیماری سرطان
اگرچه شواهد واضحی مبنی بر ارتباط بین استفاده از موبایل و سرطان وجود ندارد، اما برخی از ارتباط های آماری معنا داری در برخی افراد وجود دارد. اطلاعات جمعآوریشده از پنج کشور اروپایی، افزایش خطر ابتلا به نورومای آکوستیک را در افرادی که ده سال یا بیشتر از تلفن همراه استفاده کردهاند، نشان میدهد. با این حال، در عین حال، اعتقاد بر این است که تشعشعات تلفن های همراه آنقدر کم است که به DNA آسیب وارد نمی کند و ممکن است تنها منجر به گرم شدن ناحیه بدن در تماس با تلفن همراه شود.
اگرچه هیچ تحقیق واضحی مبنی بر حمایت از خطر ابتلا به سرطان و استفاده از تلفن همراه وجود ندارد، گفته می شود که طیف وسیعی از اثرات سلامتی دارد.
11. آزار و اذیت اینترنتی؛ مضرات موبایل در نوجوانان
بر اساس مطالعات انجام شده بر روی افراد 13 تا 18 ساله؛ 15٪ از کودکان مورد آزار اینترنتی آنلاین، 10٪ از طریق تلفن همراه و 5٪ از طریق تلفن همراه، شخص دیگری را مورد آزار و اذیت سایبری قرار داده بودند.
طبق یک نظرسنجی، آزار و اذیت اینترنتی نوجوانان را غمگین می کند و تمایلی به حضور در مدرسه ندارند. این مطالعه همچنین نشان داده است که کودکانی که مورد آزار و اذیت سایبری قرار میگیرند، بیشتر در معرض خطر مشکلات روان تنی مانند سردردهای مکرر، مشکلات به خواب رفتن، میزان بالاتر اضطراب و افسردگی هستند.
شناسایی قلدری سایبری بسیار دشوارتر از قلدری فیزیکی است، زیرا بیشتر نامرئی است. همچنین، مرتکبین می توانند پشت ناشناس بودن ارائه شده توسط اینترنت پنهان شوند.
به گفته کارشناسان یونیسف، آزار و اذیت اینترنتی ممکن است باعث شود نوجوان احساس ناراحتی، خجالت، ترس، احمق یا عصبانیت کند. در نتیجه، آنها ممکن است علاقه خود را به چیزهایی که معمولاً دوست دارند از دست بدهند و از دردهای مکرر معده شکایت کنند .
12. بروز تصادفات و حوادث ناگوار
اکثر نوجوانان تمایل دارند هنگام رانندگی به تماس ها جواب بدهند و پیام بفرستند شرکت کنند؛ خطرناک بودن آن ثابت شده است. نوجوانان بیشتر از رانندگان در هر سن دیگری دچار حواس پرتی می شوند. بنابراین، نباید هنگام رانندگی از تلفن همراه استفاده کرد.
13. اعتماد به نفس کاذب
در دنیای امروز، تلفن همراه به ابزاری جداییناپذیر از زندگی تبدیل شده است و دسترسی نوجوانان به هر اطلاعاتی را آسان کرده است؛ بهویژه برای نوجوانان که از آن برای برقراری ارتباط، سرگرمی، آموزش و… استفاده میکنند. بسیاری از چیزهایی که در رسانه های اجتماعی و اینترنت ارائه می شود ممکن است دقیق نباشد، اما نوجوانانی که ساده لوح و زود باور هستند (در سن خود) ممکن است آنها را جدی بگیرند و تحت تأثیر قرار گیرند. این ممکن است آنها را به زندگی در دنیای فانتزی و ایجاد اعتماد به نفس کاذب سوق دهد. برخی نیز ممکن است برای تحقق خیالات خود به جنایات متوسل شوند.
14. چاقی و اضافه وزن
استفاده مداوم ازموبایل نیز ممکن است باعث چاقی در نوجوانان شود. طبق مطالعات انجام شده توسط دانشکده بهداشت عمومی هاروارد تی اچ چان، نوجوانانی که ساعات بیشتری را در روز با تلفن همراه می گذرانند، بیشتر در معرض چاقی قرار دارند. این مطالعه همچنین میگوید که نوجوانانی که بیشتر از پنج ساعت در روز را جلوی صفحهنمایش میگذرانند، 43 درصد بیشتر احتمال دارد که کمتر بخوابند یا ورزش کنند و در نتیجه دچار چاقی شوند.
15. بی خوابی
بیشتر نوجوانان هنگام خواب، تلفن های همراه خود را در نزدیکی خود نگه می دارند تا به پیامک ها و تماس ها پاسخ دهند و در تمام ساعات شبانه روز در دسترس هستند. این ممکن است منجر به اختلالات و وقفه در خواب شود. مطالعات نشان داده است که نوجوانانی که پس از خاموش شدن چراغ ها از تلفن همراه استفاده می کنند، احساس خستگی بیشتری می کنند. همچنین، دانشجویانی که پس از شروع خواب از تلفن همراه استفاده میکنند، 46 دقیقه در هفته بیدار هستند.محققان بر این باورند،که نور آبی ساطع شده از صفحه نمایش تلفن باعث کاهش سطح ملاتونین می شود و در نتیجه چرخه خواب را قطع می کند.
استفاده ایمن از تلفن های همراه در نوجوانان
قبل از دادن تلفن همراه به نوجوان خود، مطمئن شوید که او از نکات استفاده صحیح آگاه است. باید به نوجوانان خود در مورد ایمنی تلفن همراه و نحوه استفاده مسئولانه از آن را آموزش دهید. مرزها و قوانین استفاده از تلفن همراه را برای آنها مشخص کنید.
9 راهکار برای جلوگیری از مضرات موبایل بر روی نوجوانان
- با نوجوان خود در مورد ارزش زمان و هزینه صرف شده برای تلفن های همراه مذاکره کنید.
- به آنها بگویید که غریره خود را برای پاسخ دادن فوری به متن ها مهار کنند.
- از آنها بخواهید هنگام رانندگی تلفن همراه خود را خاموش کنند.
- از آنها بخواهید قبل از خواب تلفن همراه خود را خاموش کنند تا برنامه خواب منظمی داشته باشند.
- به نوجوان خود بیاموزید که مکالمات کوتاه تا متوسط روی تلفن همراه ممکن است تا حدودی به کاهش اثرات سوء آن کمک کند. آنها را تشویق کنید که مکالمات را به بیش از 20 دقیقه در روز محدود کنند.
- تشویق به نصب برنامههایی که استفاده روزانه از تلفن را ردیابی میکنند. این به کاربر امکان میدهد تا میزان استفاده واقعی از تلفن را در روز پیگیری کند.
- یک برنامه ماهانه را انتخاب کنید که ساختاری برای تعداد دقیقه تماس و پیام های متنی در دسترس است. اگر قبض را پرداخت میکنید، میتوانید به سوابق تلفن همراه نیز دسترسی داشته باشید، که به شما کمک میکند ردیابی کنید نوجوانتان چند وقت یکبار تماس میگیرد و پیام ارسال میکند و به کدام شمارهها پیام میفرستد.
- با محدود کردن استفاده از تلفن همراه خود، الگوی خوبی برای نوجوان خود شوید؛ زیرا کودکان تمایل دارند چیزهایی را بیشتر از والدین تقلید کنند یا از آنها یاد بگیرند.
- قانونی وضع کنید که استفاده از تلفن همراه حداقل یک ساعت قبل از خواب محدود شود. همچنین مطمئن شوید که نوجوانتان هنگام صرف غذا یا مهمانی های خانوادگی تلفن همراه خود را دور نگه دارد.
5 روش برای کاهش استرس و اضطراب
- محدود کردن زمان استفاده از صفحه نمایش: تعیین محدودیت برای زمانی که نوجوانان میتوانند از تلفنهای خود استفاده کنند میتواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند.
- ایجاد مناطق بدون تلفن: ایجاد مناطقی در خانه که در آن استفاده از تلفن ممنوع است، مانند اتاق خواب یا میز شام، میتواند به نوجوانان کمک کند تا از تلفنهای خود استراحت کنند و استرس خود را کاهش دهند.
- تشویق به فعالیتهای آفلاین: تشویق نوجوانان به انجام فعالیتهایی که شامل تلفنهایشان نمیشود، مانند ورزش، گذراندن وقت با دوستان و خانواده یا انجام سرگرمی، میتواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند.
- تمرین ذهنآگاهی: تمرین ذهنآگاهی میتواند به نوجوانان کمک کند تا از افکار و احساسات خود آگاهتر شوند و یاد بگیرند که چگونه با استرس و اضطراب به روشی سالم کنار بیایند.
- جستجوی کمک تخصصی: اگر نوجوان شما در حال تجربه استرس یا اضطراب قابل توجهی است، مهم است که از کمک تخصصی یک متخصص بهداشت روان استفاده کنید.
بهتر است به یاد داشته باشید که همه نوجوانان متفاوت هستند و آنچه برای یک نفر مفید است ممکن است برای دیگری مفید نباشد. اگر نگران هستید که استفاده از موبایل ممکن است باعث استرس یا اضطراب در فرزندتان شود، خوب است که با او در مورد آن صحبت کنید و در صورت نیاز به دنبال کمک تخصصی باشید.
چرا نوجوانان گوشی خود را دوست دارند؟
برخی از نوجوانان نیز ممکن است تلفن های خود را دوست داشته باشند زیرا گوشی ها یک منبع سرگرمی دائمی و قابل حمل هستند که می توانند به نوجوانان کمک کنند تا از تنهایی، کسالت یا اضطراب فرار کنند؛ نوجوانان از گوشی ها می توانند به عنوان یک منبع اطلاعات و ابزار آموزشی برای یادگیری چیزهای جدید استفاده کنند.همچنین بازی های هیجان انگیز، اپلیکیشن های رسانه های اجتماعی و محتوای سرگرم کننده دیگه ای که به وفور در گوشی ها پیدا می شودکه می توانند برای نوجوانان جذاب باشند.
علائم اعتیاد به تلفن همراه در نوجوانان چیست؟
علائم و درجه اعتیاد به تلفن همراه ممکن است در هر نوجوان متفاوت باشد. علائم رایج عبارتند از چک کردن مکرر تلفن، پاسخ سریع به پیام های دریافتی، حضور مداوم در رسانه های اجتماعی، استفاده مکرر از هدفون و اختلال در خواب به دلیل استفاده از تلفن در اواخر شب.
چگونه نوجوان را از گوشی دور کنیم؟
دور کردن نوجوان از گوشی، به معنای محرومیت کامل او از این ابزار مفید نیست، بلکه به معنی مدیریت و کنترل استفاده از آن است. شما می توانید با ایجاد قوانین و محدودیت ها و ایجاد جایگزین های جذاب، گفتگو و آموزش در مورد نحوه استفاده صحیح و مضرات موبایل نوجوانتان را از گوشی دور نگه دارید.
انجام بازی های رومیزی یا درگیر کردن فرزندتان در فعالیت هایی مانند نظافت، آشپزی یا باغبانی می تواند کودک شما را از گوشی های هوشمند دور نگه دارد. کودک خود را تشویق کنید تا سرگرمی هایی مانند گوش دادن به موسیقی، نواختن ساز، خواندن یا نقاشی را دنبال کند. با توجه به سن و نیازهای نوجوان، زمان مشخصی را برای استفاده از گوشی در روز تعیین کنید.
چند نکته مهم در دور نگه داشتن نوجوان از موبایل
- به یاد داشته باشید که اعتماد و گفتگو پایه و اساس هر رابطه ای است. با فرزندتان رابطه ای دوستانه و صمیمی برقرار کنید تا بتوانید به طور موثر با او در مورد استفاده از گوشی صحبت کنید.
- هدف شما باید کمک به فرزندتان برای استفاده صحیح و مفید از گوشی باشد، نه محرومیت کامل او از این ابزار.
نتیجه گیری
هدف از این مقاله، ایجاد ترس و اضطراب و نفی استفاده از تلفن همراه نیست؛ بلکه هدف بلکه هدف آگاهیبخشی و آموزش به والدین و نوجوانان برای استفاده صحیح و اصولی از این ابزار قدرتمند است. با راهنمایی و آموزش مناسب، میتوان از مزایای تلفن همراه برای ارتقای زندگی و روابط اجتماعی نوجوانان استفاده کرد و از مضرات موبایل پیشگیری کرد.
با آموزش و راهنمایی صحیح، میتوان از موبایل بهعنوان ابزاری مفید برای یادگیری، خلاقیت و ارتقای روابط اجتماعی نوجوانان استفاده کرد.
دیدگاهتان را بنویسید